לפניכם תדריך קצר שהכנתי ובו הכללים העיקריים
אפשר לקרוא את הפירוט המלא (למטה) או להוריד את הקובץ התנהגות תומכים בעת משבר
- לפי שיטת הסמכות החדשה
הגעת תומך בשעת משבר (מידע לתומכים מתוך פגישת תומכים + מפגישה מס' 10)
- בשעת משבר חשוב להגיע כמה שיותר מהר, אך גם הגעה לאחר שעה או שעה וחצי תהיה אפקטיבית. מצב משבר יכול להיות השתלטות של א’ על המחשב של ש’ בזמן בו היא זקוקה לו לצורכי עבודה, וחוסר הסכמה לפנות אותו לשימושה. במצב כזה הנחינו את ש’ להתרחק מא’,
התומך יידרש להיות ה"חזית הראשונה" (עדיף תומך גבר).
• יש פרק זמן בו התומך צריך להיות נוכח. סלון, מטבח, אין צורך להיכנס לחדר של א’
• א’ מבין מצוין שהתומך הגיע בגללו גם שהתומך יתקשר לאחר כמה ימים.
זה מעביר מסר: אני לא נשארת לבד מול ההתנהגות שלך!
עם ההגעה אפשר לומר לא’: "הגעתי לכאן כי אני תומך באמא שלך ואתה לא יכול לשבת עד אינסוף במחשב / לא רשאי להשתמש במחשב (תלוי בסיטואציה)", או "אני תומך באמא שלך, אסור לך להשתמש במחשב בלי רשות ואני מבקש שתסיים".
- התעלמות במידה ואחרי פעמיים א’ מתעלם וממשיך בשלו – אפשר להגיד: "אני לא יכול להשלים עם זה שאתה משתלט על המחשב ואני נאלץ לנתק אותו". הניתוק יעשה רק כשאין שיתוף פעולה מצד א’. במידה וא’ לא נשמע לבקשה מילולית או שתיים מצד התומך
- ניתוק התומך יצטרך לנתק את א’ מהמחשב. זה לא חייב להיות פיזית כלפי א’, ניתן גם לנתק את הכבל / חשמל וכו', ו"לספוג" את התגובה של א’.
- ספיגת אלימות במידה ויערך ניתוק פיזי של א’ עצמו מהמחשב, ייתכן כי התומך יאלץ לספוג את ההתפרצות אלימה מצד א’. [יריקות, קללות, בעיטות...]. חשוב להתכונן לכך מראש, לא להיות אלים כלפיו, להגיד משפטים קצרים ומעטים כמו "אני לא מוכן לקבל התנהגות כזאת". במידה והוא אלים כלפי התומך – יש לנהוג בצורה עוצרת / מנטרלת אך לא מכאיבה.
- חשוב להיות רגוע, שותק ואסרטיבי לא להטיף ולוותר על משפטים שיתפרשו על-ידי א’ כהאשמות.
הישנות מקרים כאלה תבהיר לא’, לאורך זמן, כי יש דרך לנתק אותו מהמחשב גם אם הוא משתלט עליו בכוח ומסרב לפנות אותו. התפיסה שלנו אומרת – להביא את הבחוץ פנימה, הביתה. החוויה שא’ צריך לחוות היא ששרונה לא נשארת מולו לבד. א’ צריך את הנוכחות של מישהו שלא מוכן לספוג! גם שא’ מסוגל לגרום לאנשים לאבד שליטה, נדמה לנו כי בכל זאת היא יתנהג אחרת, ולאו דווקא יהיה אלים מול התומך. כל עוד א’ לא מפגין אלימות פיזית אלא רק מילולית: התגובה של התומך היא שקטה- בנוכחות ובאמירה אחת – אל תדבר כך לאמא שלך.
אם בעת משבר א’ בורח מהבית
- זה פותר את הבעיה לאותו הרגע, וכשיחזור יהיה פחות אלים, זה נותן לשרונה ולא’ אפשרות להירגע ולנוח.
- אם זה זמן סביר עד שא’ חוזר אפשרי לחכות יחד עם התומך לא’.
- אם א’ מתמהמה אפשר לצאת עם התומך לחפש אותו.
- כשא’ מגיע הביתה אם הוא עוד כועס - מדובר על נוכחות בלבד, שקטה.
- אם יש אלימות, חשוב שהתומך יהיה זה שיספוג את ההתנהגות האלימה ושרונה צריכה להתרחק. ההנחיה היא שבהתקפי אלימות על התומך להחזיק את א’ בצורה שהיא הכי פחות מכאיבה אלא רק עוצרת.
- גם טלפון מאותו תומך שהגיע לאחר שלושה ימים לא’ ויגיד לו שהוא הגיע ביום ההוא וזו אינה התנהגות מקובלת.
אם א’ לא פוגע באף אחד, לא להתעמת איתו בכלל! בתקשורת עובר כמה שפחות, רק אחרי כמה ימים בטלפון התומך יגיד את התגובה, וזו תהיה התגובה, לא עושים התיישבות לאחר שתומך נכח וטלפן לא’ לאחר כמה זמן.
* כל המידע שכאן נמצא גם בקובץ המפורט בנושא התנהגות תומכים בעת משבר, ראו למעלה בדף